+++ Geen Delta Cup toernooi in 2023 +++

Home » Nieuws » AZ winnaar Delta Cup 2017

AZ winnaar Delta Cup 2017

Zaterdag 3 juni 2017

Al heel vroeg waren de vele vrijwilligers aanwezig om de puntjes op de i te zetten en het toernooi in goede banen te leiden. De vlaggen van de deelnemende landen wapperden mooi strak in de wind, te weten: België, IJsland, Japan, Rusland, Zweden en Nederland.

De deelnemers van de 3e Delta Cup editie waren KV Mechelen (België), Breidablik (IJsland), Omiya Ardija (Japan), Malmö FF (Zweden) en Zenit Sint Petersburg (Rusland) de teams uit het buitenland.  Uit Nederland deden AZ Alkmaar en Sparta Rotterdam mee naast FC Delta Sports ’95.

Langzamerhand arriveerden de overige vier teams nadat gisteren Zenit Sint Petersburg, Breidablik, Omiya en Malmö FF Houten bereikt hadden. Ook het scheidsrechterskorps was al vroeg compleet.
Er wordt gespeeld op veld 1 Fuif.nl en veld 2 Burik&Burik. Ten opzichte van vorig jaar was het tweede veld nu ook kunstgras, waar er de vorige twee edities gespeeld werd op een grasveld dat niet in al te beste staat verkeerde. Dat kwam de kwaliteit van het toernooi ten goede.

Nadat de teamfoto’s genomen waren, begonnen de eerste 4 teams aan hun warming-up voor de start van het toernooi. Vanaf de eerste minuut laten de teams zien dat  ze er zin in hebben. Het enthousiasme en de gretigheid van de spelers is heel groot. De wedstrijden die verder deze ochtend gespeeld worden laten zien dat de ploegen zeer goed aan elkaar gewaagd zijn. Nadat alle teams drie wedstrijden gespeeld hebben was de officiële opening van het toernooi. Deze werd  verricht door  Miranda de Beer (voorzitster FC Delta Sports ’95) en Wouter de Jong (burgemeester van Houten).

Daarna werden de teams en het in groten getale opgekomen publiek door de organisatie getrakteerd op een demonstratie van voetbalskills door de freestylevoetballer Soufiane Touzani en zijn kompaan Achie Tarhouchi. Het was een lust voor het oog om deze balgoochelaar de strijd aan te zien gaan met zijn tegenstanders en te mogen aanschouwen hoe Soufiane panna’s uitdeelt alsof het niets is. Ook mochten enkele mensen uit het publiek een 2-tegen-2-duel aangaan tegen Soufiane en Achie. Zo betrokken ze het publiek ook bij de act. Na afloop was er een fotomoment met Soufiane, die ruimschoots de tijd nam hiervoor. Grote klasse!

Soufiane Touzani met zijn freestyle show. Foto door Jenna Spelten.

Na deze mooie onderbreking was het weer aan de teams om aandacht te vragen voor hun prestaties. De ploegen bleven ook het laatste deel van deze dag zeer energiek. Op het scherpst van de snede werden de wedstrijden gespeeld, en nadat de scheidsrechters de laatste wedstrijden hadden beëindigd bleek dat Omiya Ardija als enige ploeg de volle buit had behaald.

Stand na eerste dag

Daarmee belooft het zondag 4 juni een hele boeiende tweede speeldag te worden waarbij nog vijf ploegen aanspraak maken op de finaleplaatsen. Zo is de eerste dag al een succes gebleken, maar het grote spektakel moest morgen nog komen!

 

Zondag 4 juni

De eerste wedstrijden begonnen om 10.00 uur met goed voetbalweer. Het deels vernieuwde scheidsrechterskorps was door scheidsrechterscoördinator Gerrit Fikkert prima geregeld.

De teams hadden na een goede nachtrust er ontzettend veel zin in. Er stonden weer een aantal mooie affiches op het programma. Uiteindelijk was de eindstand na de poulewedstrijden:

De finale wordt gespeeld door Omiya Ardija, dat alle wedstrijden in de poule wisten te winnen en ook geen enkel doelpunt tegen kreeg. Omdat onderling resultaat bepalend is bij een gelijke stand, was de 1-0 winst voor AZ Alkmaar tegen Malmö FF doorslaggevend om ook de finale te mogen spelen. Malmö FF had immers het betere doelsaldo (+7 om +3).

De gastheer mocht om de 7e en 8e plaats aantreden tegen Breidablik. Deze wedstrijd ging met 3-0 verloren en daarmee eindigde Delta op de 8e plaats. Het team heeft deze twee dagen de club zeer waardig vertegenwoordigd en de spelers en staf hebben genoten van de ambiance en het niveau tijdens het toernooi.

Selectie FC Delta sports ’95 O17 die zaterdag in actie kwam. Foto door Jenna Spelten.

De wedstrijden om de 3e t/m 6e plaats leverde de volgende resultaten op:

3e/4e plaats        Malmö FF                          –              Zenit Sint Petersburg*                  0-0

5e/6e plaats        Sparta Rotterdam           –              KV Mechelen                                   1-0
* winst na strafschoppen

De finale was een prachtig affiche, waarmee we voor het derde jaar op rij een geweldige finale hebben. Deze werd gespeeld tussen Omiya Ardija en AZ Alkmaar. Beide ploegen speelden een finale van hoog niveau, waarbij de ploeg uit Alkmaar uiteindelijk verdiend de wedstrijd met 2-0 wisten te winnen.

Ondanks de nederlaag in de finale, kon Omiya zich de morele winnaar van het toernooi noemen. Met professionaliteit, geweldig teamspel en op-en-top sportiviteit wisten ze de harten van het publiek te stelen. Na afloop van de finale maakten de Japanners een buiging, als dank voor de aanwezigheid. Dit werd met een oorverdovend applaus ontvangen door het publiek, dat duidelijk meer bezig was met de verliezend finalist dan de winnaar. Ondanks dat is AZ Alkmaar de verdiende winnaar gebleken in de finale.

Direct aansluitend werd overgegaan tot de prijsuitreiking door onze voorzitster Miranda de Beer en toernooivoorzitter Jordy Rijnbergen. Naast de strijd om de hoofdprijs zijn er ook nog wat individuele prijzen verdeeld. De volgende prijzen zijn gegaan naar:

Beste speler  : Kenzo Goudmijn (AZ Alkmaar)
Beste keeper  : Teruki Matsuno (Omiya Ardija)
Topscorer  : Henrik Sandell (Malmö FF)
Fair Play  : Omiya Ardija

Daarna werden de bekers aan de aanvoerders overhandigd en kreeg AZ Alkmaar naast de beker voor de eerste plaats, ook de wisselbeker overhandigd. Daarmee wordt direct de uitnodiging afgegeven aan AZ Alkmaar om deze te komen verdedigen tijdens de Delta Cup 2018.

De Delta Cup prijzen. Foto door Jenna Spelten.

Daarmee kwam een einde aan het sportieve deel van het toernooi. We kunnen terugkijken op een bijzonder sportief en boeiend toernooi met een mooie winnaar. Onze dank gaat ook uit naar gehele scheidsrechterskorps dat de wedstrijden op beide dagen kundig heeft geleid.

Tot slot wil de Delta Cup-organisatie alle vrijwilligers en sponsoren bedanken. Mede dankzij hen hebben we met elkaar een geweldige prestatie geleverd. Ook zij hebben met ontzettend veel enthousiasme de organisatie gesteund en zijn een onmisbare schakel om dit tot een succes te maken.

Voor een ieder die dit weekend niet in de gelegenheid was om het toernooi te bezoeken kun je via deze link een korte samenvatting die Omroep Houten van het toernooi heeft gemaakt. Ook zijn de foto’s >>hier te vinden én op de Facebookpagina van de Delta Cup.

Tot volgend jaar bij Delta Cup 2018!

Quotes

“Ontzettend genoten! Ben beide dagen als toeschouwer aanwezig geweest en heb mooie wedstrijden gezien. Complimenten aan de organisatie en vrijwilligers die ervoor hebben gezorgd om er een grandioos toernooi van te maken.”

— Hennie van der Sluijs, Bezoeker

Leuk ons op Facebook

Facebook Pagelike Widget