+++ Geen Delta Cup toernooi in 2023 +++

Home » Nieuws » Omiya Ardija glorieuze winnaar Delta Cup 2018

Omiya Ardija glorieuze winnaar Delta Cup 2018

Nadat de zegereeks van het Japanse Omiya Ardija vorig jaar in de finale stopte, is de Delta Cup van dit jaar wel gewonnen door de Japanners. In de finale, die een herhaling was van die van vorig jaar, scoorde Omiya na anderhalve minuut de eerste en enige goal.

Aankomst teams

Lunch in de aula van Houtens

Op vrijdagmiddag kwamen de eerste twee teams aan in het hotel: Breidablik (IJsland) en Omiya Ardija (Japan). Omiya was al vanaf dinsdag in Nederland en oefende op donderdag tegen Feyenoord O16 (4-2 winst). Zij verbleven de eerste dagen op Papendal en verkasten vrijdag naar het hotel in Vianen. Ook de IJslanders kwamen aan het eind van de middag aan. Met coaches Úlfar Hinriksson en Tryggvi Björnsson troffen we bekende gezichten aan, want dit trainersduo mocht Breidablik vorig jaar ook coachen gedurende de Delta Cup.

’s Avonds werd er gedineerd bij het Houtens, de school aan de overkant van FC Delta Sports ‘95. Daar kwamen ook Slask Wroclaw (Polen) en Malmö FF (Zweden) aan. Voor Slask was het de eerste keer dat ze deelnamen aan de Delta Cup, terwijl Malmö vorig jaar debuteerde. Na hun maaltijd vertrokken de teams richting het hotel om in te checken.

Speeldag 1

Op zaterdagochtend werden de overige teams ontvangen. AZ, Vitesse, FC Twente en natuurlijk ook FC Delta Sports ’95 kwamen ’s ochtends vol energie aan. Bij vooral AZ en Vitesse zaten er wat bekenden in de staf. Hoofdtrainer van AZ was Kenneth Goudmijn, ex-prof en vader van Kenzo, de speler die namens AZ vorig seizoen de prijs van speler van het toernooi in ontvangst mocht nemen. Bij Vitesse was Theo Janssen de oefenmeester. De ex-middenvelder van o.a. Twente, Vitesse en Ajax werd met Twente kampioen in 2010, waarbij hij een belangrijke rol vervulde.

Om 10.30 startten op veld 1-Mooze.nl de wedstrijd FC Delta Sports ‘95– Breidablik en op veld 2-Jacada de wedstrijd Malmö FF-Omiya Ardija. Er werd vanaf de eerste minuut in elke wedstrijd fel gestreden voor de overwinning. Om 12.45 uur vond de officiële opening van het toernooi plaats. Hiervoor was wethouder van sport Kees van Dalen namens de gemeente uitgenodigd. Voorzitster Miranda de Beer en Van Dalen deden hun woordje en de volksliederen van Japan, IJsland, Polen, Zweden en Nederland werden afgespeeld. Daarna was het tijd voor de wedstrijd van het G-team van FC Delta Sport  ‘95. Zij speelden een wedstrijd tegen een team van o.a. spelers van het eerste mannen- en vrouwenelftal. Ook wethouder van Dalen trapte een balletje mee. Na de wedstrijd van het G-team werd  het toernooi weer hervat met de resterende wedstrijden.

Dat de Delta Cup elk jaar aan naamsbekendheid wint bleek wel uit de aanwezigheid van vele scouts uit binnen- en buitenland, maar ook de aanwezigheid van spelersmakelaars was voor ons een noviteit.
Aan het einde van dag 1 zag de stand er zo uit:

Dag 2: de finaledag

Om 10.00 uur startten de eerste wedstrijden. In de eerste twee speelronden vonden er gelijk twee grote verrassingen plaats. Twente versloeg AZ met 3-1 en Breidablik won van Omiya Ardija met 2-0. Waar aan het eind van dag één iedereen rekening hield met een herhaling van de finale van vorig jaar, kon het nu ineens weer alle kanten op. Zeker omdat Omiya en AZ nog tegen elkaar moesten spelen in de poule. Dit werd 1-0 voor de Alkmaarders, waardoor de finale al vaststond.

Dit was de uiteindelijke eindstand in de groepsfase:

7e/8e plaats:
Slask Wroclaw – FC Delta Sports ’95 3-1
5e/6e plaats:
Breidablik – Malmö FF 0-0 (0-2 na penalty’s, bijz: Malmö-doelman Norlander pakte alle 4(!) de strafschoppen van Breidablik)
3e/4e plaats:
Vitesse – FC Twente 1-0

 

De finale
Vorig jaar was het AZ dat met de winst aan de haal ging door Omiya Ardija met 2-0 te verslaan, mede dankzij een bliksemstart van de Alkmaarders. Nu was het anders. Al na iets meer dan een minuut was het Tomoya Osawa die na een geweldige aanname de bal de kruising in knalde. Een geweldig doelpunt, dat het niveau van de finale onderstreepte. AZ was daarna de ploeg die dominant was en het meeste balbezit had, maar de Japanners bleven erg geconcentreerd verdedigen. AZ kreeg een paar mogelijkheden, maar echte kansen creëerden de Alkmaarders niet. Daardoor was het Omiya Ardija O16 dat de vierde editie van de Delta Cup op haar naam schreef.

 

Prijsuitreiking
Direct aansluitend werd overgegaan tot de prijsuitreiking door onze voorzitster Miranda de Beer en toernooivoorzitter Jordy Rijnbergen. Naast de strijd om de hoofdprijs zijn er ook nog wat individuele prijzen verdeeld. De volgende prijzen zijn gegaan naar:

Fairplay shield
FC Delta Sports ‘95

Most Valuable Player
Masaya Shibayama (Omiya Ardija)

Top Goal Scorer
Shota Sakabe (Omiya Ardija)
Dominik Basinski (Slask Wroclaw)
Caine Cairo (AZ Alkmaar)

Best Goalkeeper
Rasmus Norlander (Malmö FF)

Daarmee kwam een einde aan het sportieve deel van het toernooi. We kunnen terugkijken op een bijzonder sportief en boeiend toernooi met een mooie en terechte winnaar. Onze dank gaat ook uit naar gehele scheidsrechterskorps dat de wedstrijden op beide dagen kundig heeft geleid.

Tot slot wil de Delta Cup-organisatie alle vrijwilligers en sponsoren bedanken. Mede dankzij hen hebben we met elkaar een geweldige prestatie geleverd. Ook zij hebben met ontzettend veel enthousiasme de organisatie gesteund en zijn een onmisbare schakel om dit tot een succes te maken.

Quotes

“Ontzettend genoten! Ben beide dagen als toeschouwer aanwezig geweest en heb mooie wedstrijden gezien. Complimenten aan de organisatie en vrijwilligers die ervoor hebben gezorgd om er een grandioos toernooi van te maken.”

— Hennie van der Sluijs, Bezoeker

Leuk ons op Facebook

Facebook Pagelike Widget