+++ Geen Delta Cup toernooi in 2023 +++

Home » Nieuws » Śląsk Wrocław wint Delta Cup 2019

Śląsk Wrocław wint Delta Cup 2019

De vijfde editie van de Delta Cup is succesvol verlopen. Na een zeer spannende finale wist het Poolse Śląsk Wrocław verrassend te winnen van titelverdediger Omiya Ardija. Na de reguliere speeltijd stond er een 0-0 stand op het bord, waarna Śląsk de penalty’s beter nam.

Vrijdag 7 juni
Waar voor de toeschouwers het toernooi op zaterdag begint, is dat voor de organisatie en een aantal teams wel anders. Al op vrijdag arriveren de eerste teams. Uit Bulgarije kwam Beroe Stara Zagora aan in het hotel waar de teams verblijven, vervolgens het Deense Hobro IK, waarna ook Omiya Ardija (Japan) en Śląsk Wrocław (Polen) de weg naar het hotel hadden gevonden. De Japanners van Omiya waren al een aantal dagen in Nederland, maar de overige teams hadden een zeer lange reis van zo’n twaalf tot vijftien uur achter de rug. Zo konden de spelers en stafleden ’s avonds wat slaap inhalen om zaterdag fris aan het toernooi te beginnen.

Zaterdag 8 juni
Om 10.15 uur trapten de eerste teams af. De eerste dag zag er wat anders uit dan normaal, want vanwege de jubileumeditie van de Delta Cup werd er ook nog een ander toernooi afgewerkt op het complex, namelijk de Delta Cup Junior. Hierin speelden teams uit de regio tegen elkaar gedurende de ‘grote’ Delta Cup. Ondanks het slechte weer was het lekker druk op Sportpark de Kruisboog. Men genoot van het voetbal, de sfeer en tevens van de broodjes Surinaamse kip die elk jaar verkocht worden tijdens het toernooi. Het team van Delta Sports verraste vriend en vijand door zowel Beroe Stara Zagora als PEC Zwolle te verslaan. Met name de titelverdedigers uit Japan, Omiya Ardija, en verrassenderwijs Excelsior oogden erg sterk op dag één en leidden de stand aan het eind van de dag.

Zondag 9 juni
Op zondagochtend werden de eerste wedstrijden om 10.00 uur gespeeld. Onder totaal andere omstandigheden, want in tegenstelling tot zaterdag was er op zondag volop zonneschijn. Dat bleek een voorbode voor een schitterende en spectaculaire finaledag van de vijfde Delta Cup. Verrassend was dat het Poolse Śląsk Wrocław, dat aan het eind van dag één op vier punten van de bovenste twee stond, toch een finaleplaats wist te bemachtigen. Met een geweldige inhaalrace, onder meer door drie overwinningen op een rij werd Excelsior uit de finale gehouden. Śląsk speelde de laatste poulewedstrijd tegen PEC Zwolle. Als Śląsk zou winnen, mochten de Polen zich opmaken voor de finale en bij een gelijkspel of overwinning voor PEC zou Excelsior in de finale staan. Ondanks de vele kansen die de Zwollenaren kregen, won Śląsk met 1-0. Dat leidde tot teleurstelling langs de lijn bij de Excelsior-spelers, die zich door de overwinning van Śląsk moesten opladen voor het duel om de derde plaats.

Deze stand betekent dus dat de volgende wedstrijden gespeeld zouden worden in de finales:

7e/8e plaats: Hobro IK – Beroe Stara Zagora
5e/6e plaats: PEC Zwolle – FC Delta Sports ‘95
3e/4e plaats: SBV Excelsior – Vitesse
1e/2e plaats: Omiya Ardija – Śląsk Wrocław

Het duel om de zevende plaats werd in het voordeel van Hobro IK beslecht. Zij wonnen met 2-1 van het Bulgaarse Beroe Stara Zagora. PEC Zwolle versloeg Delta Sports met 2-0, door twee late treffers van de Zwollenaren. PEC werd zodoende vijfde. De wedstrijd om het brons werd gewonnen door Vitesse: 2-0. Ondanks dat Excelsior in de poule vijf punten boven Vitesse eindigde, merkte Excelsior in het laatste duel dat het toch lastig is om met zo’n smalle selectie (14 spelers) een dusdanig zwaar toernooi te spelen.

Finale

De finale bleek er een waar twee grootmeesters in de schaaksport nog een puntje aan konden zuigen. De Polen van Śląsk Wrocław konden zich in tegenstelling tot de eerdere wedstrijd tegen Omiya Ardija (0-3) goed weren tegen de Japanners. Omiya had het meeste balbezit, maar tot kansen wisten ze niet te komen. Śląsk daarentegen, dat zeer goed gepositioneerd stond, kreeg in de counter twee aanzienlijke kansen, waarvan één zelfs niet te missen leek. De spits omspeelde de keeper op zo’n twintig meter van het doel, maar kreeg de bal niet lekker mee waardoor het 0-0 bleef en de ploegen zich mochten opmaken voor een bloedstollende penaltyserie.

Deze strafschoppenserie werd genomen volgens het ABBA-systeem. Omiya nam de eerste en scoorde. Śląsk mocht daarna dus tweemaal aanleggen, en scoorde beide penalty’s! Vervolgens waren de Japanners twee keer aan de beurt. Tot overmaat van ramp miste Omiya beide penalty’s door geweldig keeperswerk van de Poolse keeper, waardoor Śląsk het kon afmaken mits ze beide penalty’s tot een goed einde wisten te brengen. De eerste van de twee werd vol in de kruising geschoten en ook de tweede ging erin en zo kroonde Śląsk Wrocław zich tot de verrassende doch terechte winnaar van de Delta Cup 2019!

De overige prijzen gingen naar:

Beste keeper: Wiktor Gazstyk (Śląsk Wrocław)
Topscorer: Kacper Dachnowski & Michal Szmigiel (beide Śląsk Wrocław)
Beste speler: Rin Yamazaki (Omiya Ardija)
Fair Play Shield: Omiya Ardija

 

Daarmee kwam een einde aan het sportieve deel van het toernooi. We kunnen terugkijken op een bijzonder sportief en boeiend toernooi met een verrassende winnaar. Onze dank gaat ook uit naar het gehele scheidsrechterskorps dat de wedstrijden op beide dagen kundig heeft geleid.

Tot slot wil de Delta Cup-organisatie alle vrijwilligers en sponsoren bedanken. Mede dankzij hen hebben we met elkaar een geweldige prestatie geleverd. Zij hebben de organisatie met ontzettend veel enthousiasme gesteund en zijn een onmisbare schakel om dit tot een succes te maken.

Bekijk alle foto’s van de Delta Cup 2019 hier.

Quotes

“Ontzettend genoten! Ben beide dagen als toeschouwer aanwezig geweest en heb mooie wedstrijden gezien. Complimenten aan de organisatie en vrijwilligers die ervoor hebben gezorgd om er een grandioos toernooi van te maken.”

— Hennie van der Sluijs, Bezoeker

Leuk ons op Facebook

Facebook Pagelike Widget